İsim Düzeltme Davası



İsim düzeltme davaları kişinin şahsi varlığının korunmasını netice veren Medeni Kanun’da koruma altına alınan haklardandır. İsim düzeltme davaları isim ve soy isim değiştirilmesi hakkını kişiye veren ve haklı sebeplere dayanılarak gerçekleştirilen işlemlerdir.



Yayın Tarihi: 25.02.2019 15:37:00

İsim düzeltme davaları kişinin şahsi varlığının korunmasını netice veren Medeni Kanun’da koruma altına alınan haklardandır. İsim düzeltme davaları isim ve soy isim değiştirilmesi hakkını kişiye veren ve haklı sebeplere dayanılarak gerçekleştirilen işlemlerdir. Haklı sebepler kişiden kişiye göre farklı kriterler sonucunda belirlenmekte isim değiştirme davasına konu olacak durumlar geniş çerçevede mahkemede kabul görmektedir.

Ülkemizde 19.10.2017 yılında geçici olarak eklenen yasa maddesiyle isim düzeltme davası açılmasına gerek kalmadan yerleşim yerinin bulunduğu il veya ilçe nüfus müdürlüğüne kanunun yürürlüğe alındığı tarihten itibaren iki yıl içinde başvurarak isim ve soy ismin gülünç ve iğrenç olması veya isim ve soy isimde imla veya yazım hatasının düzeltilmesi nüfus müdürlüğünce yapılacaktır. Ancak yaşın değiştirmesi ve yaş büyütme ve küçültme işlemlerinin yapılabilmesi için mahkemelere dava açılması şartı bulunmaktadır.

Kimlikte Bulunan Yaşı Değiştirmek İçin Nereye Başvurulur?

Yaş büyütme davası nereye açılır konusu oldukça merak edilmektedir. Yaş küçültme veya yaş büyütme sebebiyle talepte bulunacak kişiler bu durumu mahkemeye dava açarak gerçekleştirmelilerdir. Yaş küçültme ve yaş büyütme davalarında yetkili ve görevli mahkeme yaş değişikliği talebinde bulunan kişinin yerleşim yerinin bulunduğu asliye hukuk mahkemesidir.

Yaş Değiştirme Davası Nasıl Açılır?

Yaş değişikliği nedeniyle açılacak davalarda herhangi bir zamanaşımı süresi öngörülmemiştir. Kişi istediği zaman bu davayı açabilmekle birlikte yalnızca bir kereye mahsus dava açarak kimlikte yanlış doğum tarihini değiştirme hakkı kişilere sağlanmıştır. Bu davalarda davalı taraf ilgili nüfus müdürlüğüne karşı açılmakta ve davaya hazine tarafından görevlendirilen avukat hukuki belgelerin geçerliliği konusunda davanın reddini talep etmektedir.


Yaş değiştirme davasının olumlu sonuçlanabilmesi için gerekli delillerin mahkemeye sunulması gerekmektedir. Yaş küçültme değiştirme davasında talep yeterli görülmemekte davanın olumlu sonuçlanması adına bilirkişi raporları, hastane testleri, hastane doğum kayıtları ve doğuma şahitlik eden tanıklar ile gerçek yaş ispat edilmeye çalışılmaktadır. Yaş değiştirilmesi davaları teknik detaylara hakim olmayı gerektiren davalardan olduğundan bu konuda deneyimli avukat ve avukatlık bürolarına vekalet vererek davanızın takip edilmesini sağlamanızda yarar vardır.  

Yaş Değiştirme Davası Ne Kadar Sürer?

Yaş büyütme ve yaş küçülme sebebiyle açılacak davaların ne kadar sürede sonuçlanacağı konusunda kesin bir süre belirtmek mümkün değildir. Mahkemenin iş yükü ve dosyanın durumu, tanıklar, resmi evrakların niteliği gibi durumlar davanın sonuçlanmasını etkileyen hususlar arasındadır. Yaş büyütme davası 2019 yılında da oldukça sık karşılaşılan 2-3 celse de bitirilen ve 6 ayı geçmemesi öngörülen davalardandır.

https://ilkayuyarkaba.av.tr/






interaktif ( Pozitif İnternet Çözümleri )