SSK ve Bağkur’lular İçin 6 Yıl Erken Emeklilik Şansı



SGK emeklilik için belirlenen yaş şartını yerine getirmiş ama prim gün sayısı eksik olanlar için SGK’dan müjde geldi. Bu kişiler SGK tarafından tanınan askerlik borçlanması, yıpranma hakkı ve doğum borçlanması gibi fırsatlarla 1 yıldan 6 yıla kadar erken emekli olabilme hakkı elde ediyor.



Yayın Tarihi: 5.09.2020 03:26:00

SGK emeklilik için belirlenen yaş şartını yerine getirmiş ama prim gün sayısı eksik olanlar için SGK’dan müjde geldi. Bu kişiler SGK tarafından tanınan askerlik borçlanması, yıpranma hakkı ve doğum borçlanması gibi fırsatlarla 1 yıldan 6 yıla kadar erken emekli olabilme hakkı elde ediyor.

Emeklilik hayali kuran milyonlarca vatandaş için en fazla tartışmaya yol açan konulardan birisi de erken emekliliktir. SGK tarafından sağlanan haklar ile prim gün sayısı eksik olmasına rağmen emeklilik yaşı şartının sağlanmasından sonra erken emekli olunabiliyor. Uzun yıllar sigortalı olarak çalışan ve SGK emeklilik yaşı koşulunu tamamlamış olan kişiler, prim gün sayısını tamamlamamış olsa bile SGK tarafından hakları kullanarak, erkenden emekli olabiliyor.

Erken Emekli Nasıl Olunur?

Uzun çalışma yıllarından sonra emekliliğin keyfini sürmek isteyen ancak prim gün sayısında eksiği bulunanlar, bu eksiklikleri tamamlayarak, erkenden emekli olabilme şansını elde ediyor. 6 yıla kadar emekliliği erkene çekebilmek mümkün. SSK ve Bağkur sigortalıları, SGK’nın kendilerine tanıdığı askerlik borçlanması, doğum borçlanması ve yıpranma hakkı ile emeklilik yaşı dolmuşsa hemen emekliliğini alabiliyor. Emeklilik yaşını dolduran ve prim gün sayısında 1 yıla kadar eksiği bulunan erkekler, askerlik borçlanması yaparak, anında emekli olabiliyor. Kadınlar ise erkeklere göre biraz daha avantajlı. SSK veya Bağkur sigortalılığı bulunan kadınlar doğum borçlanması yaparak, prim gün sayılarındaki 6 yıla kadar olan eksiğini tamamlayarak, hemen emekli olabiliyor. Ayrıca özel çalışma koşullarına sahip kadın ve erkek sigortalılar için yıpranma hakkı da bulunuyor.

Askerlik Borçlanması Nedir? Nasıl Yapılır?

Askerlik borçlanması hakkı askerlik görevini ifa etmiş erkekler için sağlanmış bir haktır. Askerliğini er veya erbaş olarak yapan kişiler, askerlik borçlanması yaparak, prim gün sayılarına bu süreyi ekletebiliyor. Askerlik borçlanmasında, borçlanacak süre için aylık miktar, güncel asgari ücret üzerinden hesaplanır. 2020 yılında 2.943 TL olarak belirlenen asgari ücrete göre en düşük borçlanma 941.76 TL olurken, en yüksek borçlanma 7.006 TL oluyor. Yerine getirilen askerlik görevinin süresini borçlanmak üzere bulunulan ildeki SGK İl Müdürlüklerine başvuru yapılabilir.

Doğum Borçlanması Nedir? Nasıl Yapılır?

Kadınlar için tanınan bu haktan faydalanabilmek için sigortalılık süresi içerisinde doğum yapmış olmak aranan en temel şarttır. Her kadın, sigortalı olduğu sürede yapacağı 3 doğuma kadar doğum borçlanması yapabilmektedir. Bu hak sayesinde kadınlar 6 yıla kadar erken emekli olabilme şansını yakalıyor. Emeklilik yaşını doldurmuş ancak prim gün sayısı eksik kalmış ise kadınlar, yaptıkları doğuma sayısına göre 2’şer yıldan borçlanma yapıyor. Her çocuk için 2 yıllık borçlanma yapılabiliyor. Dolayısıyla 3 çocuk için 6 yıla kadar borçlanma yaparak, 6 yıla kadar eksik prim gün sayısı hemen tamamlanabiliyor. Emeklilik yaşı da dolmuş olduğundan emeklilik hakkında anında faydalanılmaya başlanıyor.

Yıpranma Hakkı Nedir? Nasıl Faydalanılır?

Bazı meslek grupları ve iş sektörleri taşıdığı ciddi kriterleri nedeniyle, önemli riskler taşır. Yüksek risk grubunda bulunan sektörlerde SSK veya Bağkur’lu olarak çalışan kişiler SGK yıpranma hakkı fırsatından faydalanabiliyor. 5510 sayılı Kanun’da fiili hizmet zammı olarak geçen yıpranma hakkından yararlanabilmek için belirlenmiş kriterleri sağlamış olmak gerekiyor. Yıpranma hakkı ile erken emeklilik için;
  • Arsenik ve kurşun fabrikası işçileri 60-90 gün,
  • Cıva üretimi işçileri 90 gün,
  • Alüminyum fabrikası işçileri 60 gün,
  • Cam atölye ve fabrika işçileri 60 gün,
  • Demir ve çelik fabrikası işçileri 90 gün,
  • Maden işçileri 180 gün,
  • Döküm fabrikası işçileri 60 gün,
  • Çimento fabrikası işçileri 60 gün,
Yıpranma hakkı veriliyor. Yıpranma hakkında belirtilen sektörler için belirlenmiş gün sayısı kadar yıllık çalışma süresi olan 12 ay üzerine ekleme yapılıyor. Örneğin cıva üretimi işçileri yıllık 12 aylık prim günü, 15 ay olarak hesaplanıyor.