Erkekte Etkili Çene Yapısı

Erkekte Etkili Çene Yapısı
Yayın Tarihi: 14.02.2019 10:30:00
 
İstediğiniz kadar kaslı, iri ya da uzun boylu olun. Güçlü yüz ifadesi ile karşı taraf üzerinde bırakacağınız etkiyi çene yapınız belirler! 
 
Erkeklerin yüzünde en çok etkili olan unsurlardan biri de çene görüntüsüdür. Çenenin küçük olması erkeğin yakışıklılığının gölgelenmesine neden olabilir. Ancak çeneye yapılacak operasyonlarda dikkat edilmesi gereken sadece çenenin güçlü görünmesi değil; aynı zamanda yüz oranının da dengesinin sağlanmasıdır. Burada önem verilmesi gereken yüz çehresinde sahip olduğumuz oranlarımızdır. Yüzümüzü üç parça halinde düşünürsek; alın, burun ve burundan çene ucuna kadar olan mesafenin eşit olması gerekmektedir. Bir başka ifade ile alın bir birimse, burnun başlangıç noktası ile bitiş noktası ikinci bir birim ve burnun bittiği yerden çenenin bittiği yere kadar olan kısım ise üçüncü birim olarak değerlendirilir. Önemli olan bu birimlerin eşit olmasıdır.
Çenenin varlığı diğer birimlere göre küçük olduğu zaman hem erkekte hem kadında yüz ovali yitirilmiş olur, bu durum sadece çene ile sınırlı kalmaz boyun açısını da etkiler. Çenenin küçüklüğü gıdının daha fazla öne çıkmasına neden olur.
Özellikle erkeklerde çene küçüklüğü yüzün olabilecek güçlü ifadesini gölgede bırakır. Çenenin güçlü olması, yüze çok daha keskin, ciddi ve net bir ifade kazandırır. Peki çeneyi güçlendirmek için neler yapılabilir?
 
Çenenin pozisyonu ve yüzdeki doğru orantıyı yakalamak 
 
Çene ucu küçükse en basitinden başlarsak ofis ortamında dolgu maddeleri (hyaluronikasit  dolgusu gibi) ile çene ucu doldurularak uzatılabilir veya öne doğru çıkıklığı arttırılabilir. Burada elde edilecek büyütme birkaç cc ile sınırlıdır ve bunun bir geçici çözüm olduğu bir yıl içinde maddenin eriyeceği akılda tutulmalıdır. Bir diğer dolgu yöntemi hastanın kendi yağının kullanılmasıdır. Karın bölgesinden yag dokusu ince kanullerle emilerek alınan yag işlemden geçirilip çene ucuna enjekte edilir. Bu işlem hastane koşullarını gerektirir, yag steril olarak alınmalı ve işlem steril koşullarda yapılmalıdır.  Bu işlem lokal anestezi ile yapılabildiği gibi hasta uyutularak da yapılabilir. 
Hastanın kendi dokusunu istediğimiz oranda kullanabiliriz. Ancak burada da unutulmamasıgereken kullanacağımız yağın da yüzde 40 ile 50’sinin eriyeceğidir. Ancak tekrarlanan yağ enjeksiyonları ile istenilen ve kalıcı olacak sonuca ulaşmak gerçekleşebilecektir. 
 
Çene implantlarının gerekli olduğu durumlar
 
Çenede istenilen sonuç yağ enjeksiyonu ve dolgu ile elde edilemeyecek boyuttaysa çene implantları kullanılarak sorun çözülebilir. Çene ucuna konulacak küçük protezler, vücut ile uyumlu, içerisi delikli, kemik kadar sert olmayan, şekil verilebilir yapılardır. İmplant ameliyatları çene altından küçük bir kesik ile ya da ağız içinde dudak ile diş arasındaki ince bir kesi ile gerçekleştirilebilir. Hastanın iz hassasiyetine göre operasyonun yapılacağı yere karar verilebilir. Tüm bu işlemler lokal ya da genel anestezi ile gerçekleştirilebilir. 
 
Çene ucu kaydırılabilir
 
Çene ucunu oluşturan kemikler kesilip kaydırılarak çene ucuna istenilen şekil verilebilir. Bazen sorun çene ucundaki problemden daha ileridir ve tüm çenenin ilerletilmesi veya geriye alınması gerekebilir.
 
Üst ve altdişlerin ısırımını sağlıklı hale getirebilmek için çeneye daha büyük bir operasyon yapıp çeneyi olduğu gibi öne almak gerekebilir. Bu operasyonlarda üst ve alt dişlerin birbiri ile ilişkisine ayrıca çok önem vermemiz gerekir. Alt ya da üst çenenin geride olması durumlarında ortodontik problemler yaşandığı için plastik cerrahlar ile ortodontistler birlikte çalışarak hem sağlıklı ısırma hem de arzu edilen görüntüye kavuşmayı sağlayabilirler. 
 
Hipofiz bezi ya da kulak deliği gibi sabit noktalar esas alınarak milimetrik hesaplamalar ile çene pozisyonu ayarlanmalıdır.
 
Çenenin öne akaya ihtiyaca göre ne kadar ilerleyeceğinin hesaplanması; yüzün profili çekilerek kafatası kemiğinde sabit bölgeler referans alınarak ölçümler yapılır. Bu ölçümlerin ışığında milimetre milimetre çenenin pozisyonu ayarlanır . Bu işlem diş hekimleriyle birlikte birkaç ay süren ön hazırlık gerektirir ve ameliyatta kemikler kesilerek uygun pozisyonda sabitlenip bu şekilde iyileşme sağlanır. Tabii ki bunlar hastane ortamında gerçekleşen operasyonlardır.
Isırma problemim beni rahatsız etmiyor, bu kadar büyük operasyona girmek istemiyorum, çenem kırılmasın ama yüzümün daha güzel görünmesini ya da istediğim ifadeyi vermesini istiyorum diyenler için de görüntünün güzelleşmesi için yukarıda sözü geçen dolgu veya cene ucu protezleri değerlendirilebilir. 

PAYLAŞ

 
 
 
 



YAZARIN SON YAZILARI


TÜM YAZARLAR



YAZARIN EN ÇOK OKUNAN YAZILARI