Salah Salih

Salah Salih
Yayın Tarihi: 27.04.2018 11:55:00

Biri 1994'te Türkiye'de, diğeri 1992'de Mısır'da doğdu. İkisinin de doğduğu ülkeler, dünya futbolunda zirvede yer alan ülkeler değildi... İkisi de çok genç yaşta ülke futboluna kendilerini tanıttı... İkisi de kıvırcıktı, isimleri de çok benziyordu, sadece tek harf fark vardı... İsimleri gibi çıktıkları yollar da aynıydı ama aldıkları yol çok farklı oldu... İsviçre birinin dönüm noktası olurken, diğerinin tutunacağı son dal oldu... Roma'da biri zirveye tırmanırken, diğeri dipledi... İkisi de ülkelerinin umuduydu, biri ülkesiyle sınırlı kalmadı, ikon oldu (Hatta 21'nci asrın Muhammed Ali'si gibi), diğerinin kendi ülkesinde bile ismi hatırlanmaz oldu... 

24 Nisan Salı Günü Şampiyonlar Ligi Yarı Finali'nde Liverpool formasıyla yaptığı resitalle gezegeni sallayan Mohamed Salah ile şu an 10 takımlı İsviçre Ligi'nde 9'uncu sırada bulunan Sion'da kiralık olarak forma giyen Salih Uçan'dan bahsettim sizlere. Şu an çok farklı noktalarda bulunan Salah ile Salih'in kariyer çizgilerine sebebiyet veren fark "A" ile "İ" harfleri değildir herhalde!.. Spor yazarı Uğur Meleke'nin de sorduğu gibi "Evet ülkemizde altyapı sorunu var da üstyapı sorunu yok mu? Asıl sorun üstyapı mı?" 

Salih 2012-2013 sezonundan sonra neden üzerine koyamadı? Salih sıkıntılara ne kadar göğüs gerdi mesela; Chelsea'den sonra yılmayan Salah gibi Salih neden Roma'dan sonra tekrar sıçrama yapamadı? Yönetenler, hazırlayanlar ve sistemin asıl öznesi futbolcular... Malesef ülke futbolundaki sorunlar tek bir noktayı hedef göstermiyor. Oranlar tartışılabilir ama son 10 yılda 3 Dünya Kupası, 1 Avrupa Şampiyonası kaçıran Türk futbolunda tüm aktörler suçlu sanki... Peki devrime nereden ve nasıl başlayacağız? En büyük soru bu...



Ballon d'Or için erken

Premier Lig'de 31, toplamda ise bu sezon Liverpool formasıyla 43 gole ulaşan Salah için şimdiden Ballon d'Or'u alır mı; alamaz mı tartışması yapılıyor. Salah için Roma maçını izlerken "Gerçek değil de filmden bir karakter gibi" yorumunu yapmıştım. Mısırlı gerçekten de destansı oynuyor, atıyor, tarih yazıyor. Futbolseverler de sanırım 10 yıldır Ronaldo-Messi yarışından bir hayli sıkıldılar... Salah'ın bu fantastik performansı da dolayısıyla heyecan oluşturmuş durumda... Ama ben Dünya Kupası tamamlanmadan Salah'a doğrudan favori olarak bakamaıyorum... Çünkü verimli çağındaki son turnuvasını oynayacak Messi'nin böylesi bir kariyeri soru işaretleriyle sona erdirmemek için çok farklı milli takım performansı göstereceğini düşünüyorum. 

Premier Lig'in efsaneleri

Konu Premier Lig'den açılmışken, bir de tavsiyede bulunayım: Netflix'te "Premier Lig'in Efsaneleri"ni mutlaka izleyin... Özellikle altyapıda top koşturan genç yeteneklere ilham vereceğini de düşünüyorum. 


PAYLAŞ

 
 
 
 



YAZARIN SON YAZILARI


TÜM YAZARLAR



YAZARIN EN ÇOK OKUNAN YAZILARI