Londra ve Dünya Şehirleri Ligi

Londra ve Dünya Şehirleri Ligi
Yayın Tarihi: 16.02.2018 14:49:00
Dünya şehirlerinden bahsederken herhalde akla ilk gelen birkaç isimden biridir Londra. Kimileri için gri bir hava, yoğun bir trafik ve hızlı iş temposudur, kimileri içinse etkileyici mimarisi, geniş ve yemyeşil parkları ve dünyaca ünlü alışveriş, yeme-içme ve eğlence mekanlarıyla vazgeçilmez bir yerleşim yeri ya da turistik seyahat noktasıdır. Nereden bakarsanız bakın, Londra dünya şehirleri liginde gerek dil, gerek coğrafi konumunun da avantajını kullanarak her zaman üst sıralarda yer edinmeyi başarmış bir şehirdir.

Avrupa Birliği'nden çıkma kararı, birçok kişinin Londra'nın bir dünya şehri olarak üstünlüğünü koruyup koruyamayacağını sorgulamasına neden olmaktadır. Diğer önemli Avrupa şehirlerinden biri olan Paris, kıta avrupasına olan yakınlığı ve küresel rekabetçiliği ile en yakın takipçilerden biri olarak gösterilmektedir. Peki Londra’nın durumu gerçekten ne kadar değişmiştir, ya da değişmesi beklenmektedir? Bunu anlamak için pek çok farklı etkeni değerlendirmemiz gerekir.

BÜYÜKLÜK VE NÜFUS 

Birçok dünya şehri gibi, Londra'nın ekonomik etkisi idari sınırlarının çok ötesine uzanır. Londra’da işgücünün en yoğun olduğu ve güçlü toplu ulaşım ağlarıyla sarılmiş olan Greater London bölgesi 8.2 milyonluk nüfusla en büyük 20 dünya şehri sıralamasında beşincidir.

Büyüme oranı olarak da bu şehirler arasında sekizinci en hızlı büyüyen şehirdir. Bu büyüme hızıyla New York ve Tokyo gibi şehirlerin önünde yer alırken Dubai, Pekin, Singapur ve Şangay’ın gerisinde yer alır. Londra, hem büyüklük hem de nüfus artışı açısından Avrupa şehirleri arasında da önemli bir fark ile ilk sirada yer almaktadır. Diğer büyük avrupa şehirlerinin ortalama büyüklüğü 3 milyon kişi civarındadır.



EKONOMİK GÜÇ

Londra, ekonomişinin büyüklüğüyle New York ve Tokyo'dan sonra üçüncü sırayı alarak dünya sahnesinde baskın bir rol oynamaktadır. Oxford Economics'in araştırmasına göre Londra ekonomisinin önümüzdeki 10 yıl içinde bu şehirlerden daha hızlı büyümesi beklenmektedir. Londra’dan daha hızlı büyümeşi beklenen şehirlerin basında ise gelişmekte olan Asya şehirleri ve teknoloji devi San Francisco yer almaktadır.Londra için öngörülen %34’lük 10 yıllık ekonomik büyüme oranı Avrupa şehirlerinin ortalaması olan % 24'ün oldukça üzerinde yer almaktadır.

Londra’nın büyüklüğü ve zenginliği emlak piyasaları için de önem arz eder, çünkü her iki faktör de gayrimenkule talep oluşturmaktadır. Dolayısıyla Londra’nın global bir şehir olarak öne çıkması aynı zamanda yapısal kalkınmayı ve yeni ev/işyeri inşaalarını gerektirmekte, bu da yurt dışı yatırımlarını beraberinde getirerek ekonomisine güç katmaktadır.

LONDRA İŞ PİYASASI VE TEMEL SEKTÖRLER 

Son yapılan araştırmalar Londra’da yaklaşık 4.5 milyon kişinin istihdam edildiğini göstermektedir. Bu, İngiltere'nin toplam istihdamın yaklaşık %15'ini temsil eder.

Londra ekonomisinin dinamiklerine baktığımızda Finansal ve Sigorta Hizmetlerinin öne çıktığını görürüz. Bunu son yıllarda hızı artarak büyüyen Teknoloji Sektörü takip etmektedir. Londra finans merkezi ve önemli bir ticaret merkezi olarak bugün bu alanda New York City ile yarışmaktadır. Hong Kong ve Şangay gibi gelişmekte olan diğer finans merkezleri hız kazanmakta ancak yakın gelecekte Londra'ya rakip olması beklenmemektedir. Londra’yı bu anlamda öne çıkaran en önemli fark güçlü ve güvenilir hukuksal yapısı ile beraber yabancı kurum ve işletmeleri kendi tarafına çeken yasal düzenlemeleridir.



Londra Teknoloji yatırımlarına yönelik de dünyada başı çeken şehirlerden biridir. Bu hızlı büyüyen sektörde Londra 2017 yılı içerisinde £3 milyar ile diğer tüm Avrupa şehirlerine kıyasla daha fazla yatırım çekmiştir. Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söylemektedir: “Açıklanan rakamlar, Londra'nın tartışmasız olarak Avrupa'nın teknoloji başkenti olduğunu göstermektedir. İnanıyorum ki Londra yakın bir zamanda dünyanın en büyük teknoloji merkezi olan Silikon Vadisi'nden bu bayrağı devralacaktır”.

DÜNYA ŞEHİR ENDEKSİ – LONDRA'NIN SIRALAMASI

Global bazda gayrimenkul hizmetleri veren ve Londra borsasına kayıtlı Savills şirketinin farklı parametreleri dikkate alarak yaptığı dünya şehirleri sıralamasında Londra birinci sırada yer almaktadır. Savills bu sıralamayı yaparken bir şehrin ulaşım ağı ve elverişliliği , ekonomik performansı ve potansiyeli, kurumlarının gücü ve rekabetçiliği gibi etkenleri dikkate alarak bir puanlama metodolojisi oluşturmuştur.

Analizi değerlendirirken buradan yaşam kalitesi anlamında bir sonuç çıkartmamak gerektiğinin altını çizmemiz gerekir. Küresel şehirler ekonomik, kültürel, eğitimsel ve sayısız diğer ilgi çekici taraflarının yanısıra, trafik problemi ve hava kirliliği gibi sorunları da beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla bu çalışmada iyi sonuç veren şehirler çevresel, yaşam tarzı ve yaşam maliyeti açısından değerlendirildiğinde farklı bir sonuçla karşımıza gelebilirler.



LONDRA'DA GENEL YAŞAM

Londra birçok insanın yaşamak istediği şehirlerden biridir ve Londra'daki hayat, beklentileri karşılamada nadiren başarısız olur. Londra birçok farklı kültürü bünyesinde barındırmasına rağmen, şehirde yüzyıllar boyu yerleşmiş olan İngiliz gelenek ve kültürü hala çok belirgindir.

Londra'da yaşamı bu kadar özel kılan şeylerden biri yeni ve eskiyi yan yana yaşatmayı başarmasıdır. Şehirde yeni ve modern binalar yükselse de şehir, dünyanın en ikonik yapılarından bazılarına ev sahipliği yapmaktadır. Ve şaşırtıcı olan da tarihsel önemi olan birçok yerin ve binanın günlük hayatınızda, sürekli etrafınızda oluşudur. Gün içerisinde işinize ya da okulunuza büyüleyici bir yürüyüş yapabilir, uzakta bile yaşıyorsanız kendi çevrenizde mutlaka görmeye değer bir yapı ile karşılaşabilirsiniz.

Londra'daki hayatla ilgili dikkat çekici bir diğer önemli husus, nasıl bir hayat yaşamak istiyorsanız ona karşılık verecek bir potansiyelinin olmasıdır. Çılgınca bir eğlence ve parti hayatı tercih edenler için herşey kapınızdadır. Biraz daha sakin bir yaşam tarzı tercih edenler için de şehir bire birdir, çünkü yanı başınızdaki güzel parklardan birinde sessiz bir yürüyüşün ardından kültürel sergileri gezip, sonrasında akşam yemeğinin keyfini çıkartırken haftasonu gideceğiniz tiyatro ya da müzikalin planlamasını yapabilirsiniz.
 

PAYLAŞ

 
 
 
 



YAZARIN SON YAZILARI


TÜM YAZARLAR



YAZARIN EN ÇOK OKUNAN YAZILARI