İstanbul’un İlk Taksicileri…

İstanbul’un İlk Taksicileri…
Yayın Tarihi: 5.09.2018 14:39:00
Şimdilerde en fazla gündeme gelen konulardan biri UBER ve taksi rekabeti. Sadece Türkiye’de değil, Avrupa ülkelerinde de öyle. Ancak Türkiye’de farkı UBER’e karşı Avrupalılar taksicilerin yanında iken, Türkiye’de pek öyle görünmüyor. En azından sosyal medyada gördüklerim öyle.

Peki neden öyle?

Ben yabancı olduğum için çok fazla kazıklandım. Arkadaşlarım da öyle. Sürekli Alo 153’e şikayette bulunuyoruz ancak yine de bir şey değişmiyor.

Kabalar ne yazık ki. Sizi kısa mesafelerde almıyorlar. Yolu uzatyorlar ve size sormuyorlar bile.

Sözlü tacizi, hakareti saymıyorum bile.

Oysa Avrupa ülkelerinde taksiciler çok kibarlar.

Bir zamanlar İstanbul’da da öyleymiş.

Gelin size bunun kısa hikayesini anlatayım.

1917 Devrimi’nden sonra dünyanın yedi bucağına dağılan Çarlık yanlısı Ruslar, önce ilk durak, ardından özgürlüğe uzanan köprü olarak Türkiye’yi gördü. Bu seçimin iki nedeni vardı. Birincisi; çoğunluk için en yakın ve en güvenli ülke Türkiye’ydi. İkincisi; Osmanlı’nın engin hoşgörüsü ve konukseverliği dünyaca meşhurdu. Hatta bir göçmen şunları söyleyecekti: “Rusya’dan kaçarken hep şunları düşündük: 1492’te İspanyol engizisyonundan kaçan yahudilere kapılarını açan tek ülke Türkiye’ydi. 1920’lerde de bizi geri çevirmeyeceklerdi.”

Gelenlerin çoğu asillerdi. Kontlar, generaller, baronlar ve onların aileleri…

Normal insanlar da vardı tabii aralarında ama yukarıda saydıklarımın da sayısı az değildi.

Askerlerle birlikte 150-200 bin insan geldi.

Gelenlerin bir kısmı Avrupa’da eğitim görmüştü. Otomobili oradan tanıyorlardı, kullanıyorlardı. Bir kısmı da sahibiydi eski yaşantılarında. Bazıları da askeri araç kullanan askerlerdi.

İstanbul’da ilk otomobilleri 1910 yılından sonra görüyoruz. Taksicilikte 1910’ların sonunda başlar. 1920’lerin sonlarında İstanbul’da yaklaşık 700 otomobil vardır ve bir bölümü taksi olarak çalışmaktadır. Bunların arasında Rusların sayısı oldukça fazladır. Hatta, Rus Taksiciler Derneği adında bir dernekte kurarlar. İstanbul trafiğinde ustalığını kanıtlayan Beyaz Rus şoförler, kısa zamanda Beyoğlu’nun gözdesi olmuştu. Bunun en önemli nedenleri Fransızca, İngilizce gibi dillere hakim olmaları, giyim kuşamlarına dikkat etmeleri ve oldukça nazik davranmalarıydı. Bir de Rus şoförler tüm kabare, bar ve pavyonların yerlerini bildikleri ve önerilerde bulundukları için çok seviliyordu.

Şimdilerde yine taksiciler gündemde…

PAYLAŞ

 
 
 
 



YAZARIN SON YAZILARI


TÜM YAZARLAR



YAZARIN EN ÇOK OKUNAN YAZILARI