Mutfaklarda Erkek Hükümdarlığı

Mutfaklarda Erkek Hükümdarlığı
Yayın Tarihi: 2.01.2018 16:39:00
Her mutfağın kendine ait bir hiyerarşisi vardır. Sayamayacağım kadar uzun yıllardan beri mutfak, erkek hegamonyasının tavan yaptığı nadide yerlerden birisidir diyebilirim. Vur patlasın çal oynasın edalarıyla sürdürülen bu alanda kadının yerinin pek fazla olmadığı bir gerçek. Uzun çalışma saatleri, zorlu çalışma koşulları derken, her kadının kaldırabileceği bir alan olmadığını içim acısa da kabul etmek durumundayım. Ay çocuğum okuldan gelecek, aybaşım tuttu gibi bahanelerle işten kaytarmaya çalışılırsa tabi ki mutfaklarda kadın olmaz. Erkek mantığında bir kadın ancak başarılı olabilir.
Mutfaklarda eğitimli çalışanların artmasıyla daha bir çeki düzen gelse de, eğitimlilerinde mutfaktaki düzene seve seve ayak uydurduğunu çok net görmekteyiz.

İş habitatında ormandaki aslan gibi gögsünü gere gere dolansada çoğu kişi, iş aşçıbaşının karşısına dikildinde süt dökmüş kedi gibi masum gözlerle bakar. Bir kadının kaldıramayacağı fırçaları yedikten sonra tekrar belirlenmiş alanine döner ve dünyaları ben yarattım edalarıyla işine devam eder erkek kişisi. Egolar tatmin edilir, uniforma çekici gösterir, üstüne üstlük bir de güzel maaş veren bir yerde çalışıyorsanız, kapınızın önünde kuyruklar oluşur. Sektördeki çoğu meslektaşımda bu avantajı kullanır.



Mutfaklar savaş alanı gibidir. Herşeyden önce sinirleriniz çok sağlam olması gerekiyor. Yapılması gerekenler listenizde ise, başlarda politik davranmak olmalı. Güvenilir ve ekip çalışmasına uygun olmanız gerekir. Herkes yanında sırtını yaslayacağı bir takım arkadaşı ister unutmayın.



Eğitim kurumlarından çıkan herkes bir anda kendini ‘ben şef oldum’ gibi gorsede, durum aslında bundan çok farklı. Nereye girerseniz girin, ustanızın sistemine ayak uydurmak ve her segmentten kişiyle muhattap olmak durumundasınız. Sektörün çoğunluğunu benim çok saygı duyduğum alaylı ustalar oluşturuyor. Terminolik kelimeler ilk başlarda değişik gelebilir ama bir süre sonra alışıyorsunuz. Hatta çalıştığınız mekanın iç dinamiğinde zamanla kendine has bir lisanı oluyor.

Mutfaklar her ne kadar erkek hükümdarlığında olsa da, ister erkek olun ister kadın, bunu gerçekten yapmak istiyorsanız ve korkusuzsanız başarılı olmamanız için hiçbir neden yok.

O zaman siz de, kendi ormanınızın aslanı olabilirsiniz.

Bon appetite!

PAYLAŞ

 
 
 
 



YAZARIN SON YAZILARI


TÜM YAZARLAR



YAZARIN EN ÇOK OKUNAN YAZILARI