Şef Olmadan Şef Sananlar

Şef Olmadan Şef Sananlar
Yayın Tarihi: 8.05.2018 13:45:00
Mutfağa girmek ve orada yaşamak bir meziyettir. Zorlu çalışma saatleri, stres, hayatından ödün vermek gibi birçok olguyu içerisinde barındırır. Günümüzde aşırı popüler olan bu meslek dalı, ne yazık ki birşeyler biliyorum diye geçinen ve şef ceketi yaptırınca kendini şef sananlarla doldu taştı. Mesleğe gönül verenlere ve ustalarla yapılan bu hunharca saygısızlık dizboyu diyebiliriz aslında.  Bulunduğumuz toplumda, bizler genetiğimizde yemek yapmayı bilerek doğuyoruz. Televizyonda izlediğimiz bir yemeği “Amaaannn bunda ne var ben alasını yaparım” diyen ebeveynlerimizle harmanlanmış hayatımızda kendimizi hep en yukarıda görüyoruz. Okulu bitirip hemen şef oldum sanmalar, hayatında hiçbir yerde çalışmamış ama şef ceketli uniforma giyip avatar fotosuna koyup, üstüne de bilgilendirme bölümünde “bilmem ne şefi” yazınca oldu zanneden kişilikler arasında olmanın verdiği derin sabır.. 



Erkek hegamonyasında olan toplumlarda Kadınların her zaman kendilerini  kanıtlama çabası olduğunu biliyoruz. Fakat durum rayından çıkmış ve kadınların kadınlara kendilerini kanıtlama çabasına dönüşmüş durumda. Daha rakabet duygusunun ne olduğunu bilmeyen kişilerin rakabeti düşmanlık olarak algılayacak raddeye gelmesi sektörü nereye götürür kimse bilmiyor. Hatta pastacılık sektöründe, daha işin Asını Bsinin farkında olmadan,doğru düzgün mousse bile yapamadan, karbonatla kabartma tozunun arasındaki farkı bilmeyen kişiler öğretmenlik yaptığı için ortalık biraz kirlenmiş durumda. Sadece şekerhamuruyla figür yapan kişilerin kendilerini şef olarak tanıtmasına artık tahammülü kalmayan gerçek pastacıların ne yapacağı da merak konusu diyebilirim. Şef olarak infosuna yazanlara sormak lazım, daha once nerede çalıştın? Stok alım vs yaptın mı? Kaç adam çalıştırdın_ Hangi otel veya restaurant mutfağının başındaydın? Şekerhamuru dışında birşey biliyor musun? Bilmiyorsan kendine nasıl pastacı diyebiliyorsun?



Öncelikle eğer pastacıysanız, tamam şekerhamuru cepte ama kendinizi her bakımdan ileriye götürmek zorundasınız. Illa eğitim almanıza gerek yok. Alaylı pekçok ustamız var. Nitekim benim ustamda alaylıydı. Aldıysanız artı puan şu dönemde. Hiç uyumadan, tatillerinizden vazgeçip, ben napıyorum ya diye sorgulayıp, sayamayacağınız kadar zılgıt yiyip, bulaşık yıkamaktan elleriniz nasır tutup başlarsınız mesleğe. Havadan inmez.. Kimse size altın tepsiyle sunmaz. Eğer gerçek bir şef olmak istiyorsanız, en baştan başlayacaksınız. Güzel şeyleri herkes söyleyebilir ama can acıtıcı kısmını bilirseniz, üstesinden gelmeyeceğiniz hiçbir şey yok! Şef ceketi hakkıyla giyilir. Ve eğer cekete “Chef” yazılacaksa gerçekten şef olduğunuz için yazılır. 
Şimdi oturup hepberaber bir türk kahvesi içebiliriz.
 
Bon appetite!
 

PAYLAŞ

 
 
 
 



YAZARIN SON YAZILARI


TÜM YAZARLAR



YAZARIN EN ÇOK OKUNAN YAZILARI